daranyi ignac

Projektismertető

A LEADER Térségek közötti együttműködés keretében támogatott Vallási-kulturális élet újjáélesztése esélyegyenlőség biztosításával Jász-Nagykun-Szolnok megye két településén, Zagyvarékason és Tiszaszentimrén” projekt címen az együttműködésben résztvevő partnerek összesen 44.049.388 Ft. az Európai Unió és Magyarország által biztosított vissza nem térítendő támogatásban részesültek, mely 100%-os támogatási intenzitást jelent minden résztvevő projektpartner számára.

A pályázati támogatás a projektpartnerek között a következőképpen alakult:

Támogatott projektpartner megnevezése

Bruttó támogatási összeg

Zagyvarékasi Római Katolikus Egyházközség

38.958.557 Ft.

A Tiszaszentimrei Gyermekekért Alapítvány

3.322.831 Ft.

Tiszaszentimre Községi Önkormányzat:

117.000 Ft.

KTZVE (Közép-Tisza- Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület)

1.333.500 Ft.

TISZA-TÓ Térsége Leader Egyesület

317.500 Ft.

Az együttműködés nem jöhetett volna létre a program koordinátora a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület (5000 Szolnok, Szabadság tér 2. fsz.2.) nélkül, aki több más megyei térségi együttműködési projekt lebonyolítója. A Tisza-tó Térsége LEADER Egyesületnek a projektzáró rendezvény szervezésében illetve sajtóanyagainak összeállításában volt szerepe.

A vallási-kulturális élet újjáélesztése címet viselő projekt kezdeti célja az volt, hogy a megyében aktív hittan táborozási hajlandóságot mutató települések világi és egyházi képviselői több közösségi program szervezésén túl a megye vallási-kulturális, földrajzi adottságainak megismerése mellett a zagyvarékasi templom falainak felújítását támogassák. A projekt keretében a templom külső képe teljesen megújult. A templom homlokzatának felújítása során a nedvesség elleni szigetelés és a teherhordó falak nemes vakolattal történő ellátása megtörtént. Mára már a főhajón lévő töredezett palafedést jó minőségű cserépfedés váltja fel. Mindezeken túl a meglévő repedezett betonlépcsők helyreállítása és az épület bádogos szerkezeteinek valamint nyílászáróinak felújítása is megtörtént. A megújított Szent Imre katolikus templom épülete még inkább alkalmassá válik további aktív hitéleti tevékenység, vallási-kulturális rendezvény lebonyolítására. A pályázatban a felújított templom, mint közösségi helyszín mellett 2 fontos állomás is szerepet kapott.

Az egyik a korábban pályázati forrásból megvalósított, Tisza-tó közelségében található „A Tiszaszentimrei Gyermekekért Alapítvány” által fenntartott Tiszaszentimrei ifjúsági tábor, a másik a sokak számára már ismert Kökényes-tanya, mely Zagyvarékas közvetlen környezetében található. A 2 megjelölt helyszín ideális interaktív táborozási élményt tudott biztosítani a kiválasztott gyermekeknek. A zagyvarékasi gyermekek a helyi hagyományok és vallástörténet megismerése mellett több kirándulást is megtettek Tiszaszentimre környezetében. A Tiszaörvényi Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény, a Hortobágy és a Pusztakettősi kerékpártúra kalandos természet közeli élményeket jelentetett számukra. A Tiszaszentimreiek szeretete és vendéglátása, az általuk nyújtott programkínálat egyedülálló megyénkben. A pályázat további eredménye, hogy Tiszaszentimre Község Önkormányzata 2 db versenykerékpárral, míg „A Tiszaszentimre Gyermekekért Alapítvány” 13 db túrakerékpárral gazdagodhatott, és a tábor területén egy komplett játszóvár elhelyezésére is sor kerülhetett. A projekt során beszerzett eszközök mind az itt táborozni kívánó gyermekek sportolási és szórakozási lehetőségeinek bővülését szolgálják. A tiszaszentimrei gyermekek a Kökényes-tanyán tölthettek el szintén egy ötnapos hittantábort, nem megszokott módon, nomád életvitellel gazdagítva. A gyermekek jurta sátrakban aludtak, lovagolhattak, csacsigolhattak, bejárhatták a Kisszöget, felkeresték a zagyvarékasi tájházat és a projektben felújított templomot is. Mindezek mellett a jászberényi állatkertbe is látogatást tettek, valamint a szolnoki Tisza-parti kulturális körsétában is részt vehettek.

A projekt ünnepélyes keretek között történő záró rendezvényére és a templom épületének átadására 2015. május 23-án 16 órakor került sor Zagyvarékason a Szent Imre Római Katolikus templomban. A rendezvényen jelen volt valamennyi együttműködő partner képviselője, Zagyvarékas Község polgármestere, Miklós János plébános és Dr. Beer Miklós váci egyházas püspök is, valamint hittanos gyermekek és segítő pedagógusok.

A pályázat eredménye, hogy a projektpartnerekben elültette a közös térségi szintű gondolkodás, cselekvés iránti igényt, felhívta a térségi illetve megyei döntéshozók figyelmét arra, hogy a kulturális, közösségi fejlesztés a területfejlesztés elengedhetetlen része. Továbbá az egyik legfontosabb eredmény számunkra, hogy táborozó gyermekeink új ismeretekre tettek szert, megismerhették megyénk természet és kulturális értékeit, a két település diákjai között barátságok szövődtek, új kapcsolatok alakultak. A zagyvarékasi templomfelújítás tehát nem pusztán egy épület megújítását, hanem két település kapcsolatainak kiépülését, hit iránti elkötelezettségét, és annak interaktív gyakorlását is jelentette.

A projektben résztvevők együttműködéseket támogató partnerek felsorolása:

Zagyvarékas Községi Önkormányzat

Damjanich János Általános Iskola és Óvoda (Zagyvarékas)

Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár (Zagyvarékas)

Kökényes Lovas SE (Szászberek-Alsó: Kökényes tanya)

Pálinkás István okleveles építészmérnök

Bakos László: hivatalos közbeszerzési tanácsadó és műszaki ellenőr

Maranello 2001. Kft. (Szolnok)

Vasvári Pál Általános Iskola (Tiszaszentimre)

Fodor Gusztáv és Fodor-Csipes Anikó lelkész: Tiszaszentimrei Református

Egyházközség

Margaréta Népdal és Hagyományőrző Egyesület (Tiszaszentimre)

Tiszaszentimre Népművészetért Alapítvány

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Szolnok)

CopyRight © 2010. Tiszaszentimre
Utolsó frissítés: 2018-05-30
‹‹ HONLAPTÉRKÉP ››  ‹‹ Nyitólap ››  ‹‹ Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ››   ‹‹Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ›› 
Copyright 2011. Joomla 1.7 templates free.