Fontos információk

„Közvilágítás energiatakarékos korszerűsítése Tiszaszentimre Községben"

A projekt bruttó összköltsége: 29.779.341 Ft, 100%-os támogatási intenzitás mellett.
Megvalósítási időszak: 2015.02.03.-2015.05.29.
Projektazonosító: KEOP-5.5.0/K/14-2014-0044

Előzmények
Tiszaszentimre Község területén jelenleg mintegy 396 db közvilágítási lámpatest üzemel. A projekt megvalósítása előtt meglévő lámpatestek nátrium- és kompakt fénycsöves technológiával működtek, melyek energiafogyasztása jelentős környezeti- és anyagi terhet róttak a településre.
A KEOP-2014-5.5.0/K pályázati konstrukció célja az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozása a közvilágítás villamos energiafelhasználásában. Kihasználva az uniós támogatási lehetőséget, Tiszaszentimre Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a település közvilágítási hálózatának korszerűsítésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatósága 29.779.341 Ft vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a sikeres projekt számára 100%-os támogatási intenzitás mellett.

Szakmai tartalom
A 2014. tavasszal megvalósult kivitelezés során az elavult szerkezeteket korszerű LED lámpatestek váltották le, amik a költséghatékony üzemeltetés mellett biztonságosabb közlekedést és szebb városképet eredményeznek.
Tiszaszentimre község közvilágítási berendezései elavultak, energiahatékonyságuk nem megfelelő. A közvilágítási berendezések évente mintegy 4.000 órát üzemelnek, így energia felhasználásuk igen jelentős, mivel éves kihasználtságuk több, mint 45%. A településen a korábbi higanygőz és izzó lámák cseréjét követően nem törtét energetikai korszerűsítés.
A közvilágítási berendezések évi átlagos villamos energiafogyasztása 70.480 kWH. A kivitelezés által 40.900 MWh energia-megtakarítás valósul meg, amely évi bruttó 2,01 mFt villamos energia költségcsökkenést eredményez.
A felszerelt LED berendezések HOFEKA gyártmányok, melyek magyar termékek, ugyanakkor a gyártási technológiának megfelelően magas minőségi színvonalat és jó referenciákat képviselnek.

Megvalósítási helyszínek

Megvalósult tevékenységek

Projektmenedzsment
A projektmenedzsment feladatokat 3 ajánlat bekérését és elbírálását követően külső szolgáltató, vállalkozási szerződés keretében látta el a projekt teljes időtartama alatt. Feladatai közé tartozik:
- a Projekt megvalósításának nyomon követése
- a Projekt műszaki tartalmának koordinálása, a részvevők összehangolása
- a Projekt megvalósításával kapcsolatosan keletkezett számlák formai és tartalmi ellenőrzése a pályázati elszámolásra vonatkozó előírásoknak való megfelelés szempontjából
- a beszerzésekre vonatkozó szerződések tartalmának ellenőrzése
- a Projekt műszaki, vagy pénzügyi tartalmának módosulása esetén a támogatási szerződés módosításának előkészítésében való közreműködés
- a fejlesztéssel kapcsolatos projekt előrehaladási jelentések elkészítése, kifizetési kérelmek összeállítása, pénzügyi elszámolások elkészítése
- helyszíni ellenőrzéseken való részvétel, a Megbízó képviseletének biztosítása
- a Projekt záró elszámolásának összeállítása

Közbeszerzés
A Közbeszerzési Törvénynek megfelelően meghívásos, hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás keretében került kiválasztásra a beruházást kivitelező vállalkozás. A projekt beszerzéseit közbeszerzési szakértő koordinálta, aki ellenőrizte az ajánlatkérések, szerződések megfelelőségét és közbeszerzési eljárás esetén teljes körűen lebonyolítja a vállalkozó kiválasztását.

Kivitelezés
A beruházás során az elavult közvilágítási lámpatestek cseréje történt meg energiatakarékos és korszerű LED lámpatestekre. A megvalósuló beruházást kivitelező vállalkozó a Kbt-nek megfelelően került kiválasztásra. A beruházási tevékenység nem haladta meg a nettó 150 millió forintot, így meghívásos közbeszerzési eljárás lefolytatása vált szükségessé, mely során elsődlegesen a legalacsonyabb ár alapján döntött az ajánlatkérő. Az önkormányzat emellett figyelembe vette a rendelkezésre álló referenciákat és szakmai hátteret.

Mérnöki feladatok
A beruházást ellenőrző műszaki személyek: a műszaki ellenőr és az energetikus. A műszaki ellenőr a kivitelezési tevékenység végzésének helyszínén a beruházó helyszíni képviselője, legfontosabb feladata a kivitelezési tevékenység teljes folyamatában elősegíteni és ellenőrizni a vonatkozó jogszabályok, hatósági előírások, szabványok, szerződések és a kivitelezési dokumentáció betartását.

Tájékoztatás és nyilvánosság
A nyilvánosság biztosítása külső szolgáltató segítségével, az Új Széchenyi Terv Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei c. dokumentum III. csomagja alapján valósult meg az alábbi elemekkel:
- "C" típusú tábla kihelyezése a megvalósulás helyszínén
- fotodokumentáció készítése a projekt teljes időtartama alatt
- sajtóközlemények megjelentetése
- TÉRKÉPTÉR feltöltése a fejlesztés tartalmával
- projektbemutatás a település honlapján

Tanulmányok és vizsgálatok
Tanulmányok és vizsgálatok készítése: a külső szakértővel készíttetett energetikai tanulmány bemutatja a helyi igényeket a tervezett fejlesztésre, a projektgazda alkalmasságát, a projekt szakmai tartalmát és fenntarthatóságát. Az elkészült dokumentum a pályázat részeként benyújtásra kerül.

CopyRight © 2010. Tiszaszentimre
Utolsó frissítés: 2020-01-20
‹‹ HONLAPTÉRKÉP ››  ‹‹ Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ››   ‹‹Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ›› 
Copyright 2011. Joomla 1.7 templates free.