iksz logo


Megújult a Református Templom Tiszaszentimrén

Projekt ismertető

A Tiszaszentimrei Református Templom 1772-1773-ban épült, külső felújítására legutóbb az 1970-es évek végén került sor, illetve az alsó falak külső javítása valósult meg a vizesedés megállításának céljából 6 évvel ezelőtt. A vakolat omladozott, a harangtorony zsalui kihullottak, veszélyforrást jelentettek a szomszédos Általános Iskola közelsége miatt is. A templomkert is rendezetlen, nehezen gondozható volt, illetve korhadt fák, elvadult cserjék jellemezték. A templom és a kert akadálymentesítése sem volt megoldott.

A templom és kertjének felújítására az Egyházközség pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Vidéki örökség megújítására irányuló pályázati felhívásra, melynek keretében 40.400.734 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A fejlesztés eredményeként a helyi védelem alatt álló templom külső felújítására, környezetének akadálymentes rendezésére került sor. A kivitelezési munkák 2011 júniusában indultak, és 2012. július közepén került sor a beruházás műszaki átadás-átvételére. Az épület külső felújításának köszönhetően megszűnt a vakolat, zsalu, illetve az utcafront felőli tégla támfal hullásából eredő veszélyforrás, valamint az akadálymentes megközelítés feltételei is biztosítottak lettek. A templomkert rendezésével, valamint a növénytelepítéseknek köszönhetően több, mint 50 %-al nőtt a zöldfelületek aránya a korábbi állapothoz képest.

A templom a község központjában fekszik, melynek szomszédságában tájház rekonstrukciót valósított meg a települési önkormányzat, illetve a Vasvári Pál Általános Iskola felújítására is sor került. Ezek a fejlesztések mindegyike hiányt pótolt a településen, együttesen pedig jelentősen növelik a helyi idegenforgalmi vonzerőt a megszépült településközpontnak köszönhetően. A projekt megvalósításával 1 új munkahely teremtésére nyílt lehetőség.

A felújításoknak köszönhetően Európai Uniós támogatás segítségével megújult a Tiszaszentimrei Református Templom és templomkert. A fejlesztés közvetett hatásaként a jövőben lehetőség nyílik közösségi alkalmak szervezésére, így akár nyári, szezonális, kulturális programok megrendezésére, ami nem csak a helyi közösségi élet színvonalát, de a település vonzerejét is tovább növelheti.

CopyRight © 2010. Tiszaszentimre
Utolsó frissítés: 2020-01-20
‹‹ HONLAPTÉRKÉP ››  ‹‹ Nyitólap ››  ‹‹ Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ››   ‹‹Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ›› 
Copyright 2011. Joomla 1.7 templates free.